Veľkolepá nočná show uzavrela týždenný program Dní Sabinova 2006

18.06.2006 Sabinov

Sabinov 18. júna (TASR) - Veľkolepá niekoľkohodinová nočná show na korze nazvaná Oscarová noc ukončila dnes nadránom týždenný program Dní Sabinova 2006.
Tohtoročná v poradí tretia medzinárodná kultúrna, spoločenská, vzdelávacia a športová prezentácia mesta Sabinov sa niesla v znamení pripomenutia 40. výročia udelenia ceny Americkej filmovej akadémie Oscar československému filmu Obchod na korze. Jeho podstatná časť sa nakrúcala v lete roku 1965 v Sabinove. Preto mali dni podtitul Oscarové mesto Sabinov. Medzi mladých a starých Sabinovčanov si prišli zaspomínať na nakrúcanie snímky posledný žijúci protagonista filmu herec František Zvarík, dcéra nezabudnuteľného Jozefa Kronera v postave Tona Brtka Zuzana a vyše 80-ročná vdova Edita po autorovi literárnej predlohy filmu Ladislavovi Grossmanovi. Pricestovala z ďalekej Kanady, do ktorej emigrovala po roku 1968.
Pri tejto príležitosti pripravili miestni divadelní ochotníci premiéru predstavenia na motívy Grossmanovej novely Obchod na korze. V novootvorenom kultúrnom a informačnom centre Na korze v priestoroch bývalého piaristického gymnázia bude nakrúcanie filmu v meste na Toryse pripomínať celý rad exponátov a aj kópia sošky Oscara.
Organizátorom dní z mestského úradu, mestského kultúrneho strediska a prešovského Kreatívneho štúdia 49 sa podarilo zabezpečiť vyše 300 zahraničných účastníkov z partnerských miest - poľských Siedlce a maďarského Kenderesa, ďalej z českých Bučovíc a Soběslavu, poľských Nawojowej, Nového Szaczu a Michalcowej a z ukrajinského Stryja. Predstavitelia samospráv miest diskutovali na tému Klady a zápory vstupu do Európskej únie.
Počas dní sa konali zápolenia študentov stredných škôl pod názvom Pentapolitana, čo pripomenulo stredoveké spojenie slobodných kráľovských miest Sabinov, Prešov, Košice, Bardejov a Levoča Sabinov.
Záver týždňa patril aj 34. ročníku Sabinovského jarmoku s bohatým kultúrnym programom. Súčasťou programu bolo odovzdávanie cien mesta Sabinova a primátora mesta za rok 2005.
Tohtoročné sabinovské slávnosti podporila Európska komisia, keď v programe pre vzdelávanie a kultúru Town – Twinning (Partnerstvo miest – Aktívne európske občianstvo) schválila grant 20 tisíc eur na Stretnutie miest. Z programu Európskej únie Interreg III. A Poľsko – Slovensko dosal podporu projekt Oscarové mesto Sabinov – lepšie raz vidieť ako stokrát počuť.
 

Vyberte región